Alimentatie – Alimentatierecht

Als je gaat scheiden of nadat je samengewoond hebt je relatie beëindigd, moet je in sommige gevallen alimentatie betalen of zul je het juist ontvangen. Of dit het geval is, is van verschillende factoren afhankelijk. Je kan alimentatie laten berekenen

Alimentatie na een huwelijk

Als je getrouwd bent geweest en gaat scheiden, is er vaak sprake van recht op alimentatie. Dit is het geval wanneer je inkomen te laag is om in je levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Wanneer je ex-partner een hoger inkomen heeft, zal hij of zij jou in de meeste gevallen partneralimentatie moeten betalen. Indien jullie samen kinderen hebben en de kinderen het grootste deel van de tijd bij jou gaan wonen, zal je ook kinderalimentatie ontvangen.

Alimentatie na geregistreerd partnerschap

De regels met betrekking tot alimentatie na een geregistreerd partnerschap, komen overeen met de regels voor alimentatie na een huwelijk. Ook in een geregistreerd partnerschap is er een onderlinge onderhoudsplicht, die na het beëindigen van het partnerschap in stand blijft. In de overeenkomst waarin het geregistreerd partnerschap beëindigd wordt, kunnen de afspraken over de alimentatie worden opgenomen. Als jullie kinderen hebben, zal de rechter uitspraak doen over de hoogte van de kinderalimentatie.

Alimentatie na samenwonen

Samenwonen zonder geregistreerd partnerschap geeft in de meeste gevallen geen recht op alimentatie. Alleen wanneer er in het samenlevingscontract afspraken zijn gemaakt over alimentatie, is dit het geval. Zonder samenlevingscontract kom je niet in aanmerking voor partneralimentatie. Als jullie samen kinderen hebben, ontvang je mogelijk wel kinderalimentatie.

Alimentatie bij een nieuwe relatie

Het aangaan van een nieuwe relatie kan het recht op alimentatie beïnvloeden. Ontving je alimentatie van je ex-partner en ga je samenwonen of trouwen met een nieuwe partner? Dan vervalt je recht op alimentatie.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.