Huis op naam van beide partners na scheiding

Zodra je gaat scheiden moet je over veel zaken beslissingen gaan nemen. Hoe verdeel je de gezamenlijke spullen, hoe gaat het met de woning en wat doe je met de hypotheek. Bij al deze vragen kan het zijn dat je vastloopt en er gezamenlijk niet uitkomt. Voor de koopwoning is er dan nog een andere optie. Als je niet wil dat het de woning op de naam van één van jullie komt te staan of je wilt het huis nog niet verkopen kun je het huis op de naam van beide partners laten staan na de scheiding.

Zodra je uit elkaar gaat moet je bedenken wat je met het huis gaat doen. Het kan zijn dat hier geen makkelijke keuze mogelijk is. Zo kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om de andere partner uit te kopen omdat het huis teveel waarde heeft. Het kan ook zijn dat je de woning op dit moment niet kan verkopen voor de juiste prijs en graag nog even wacht. Welke reden je ook hebt, je kunt het huis op de naam van jullie beiden laten staan na de scheiding. Denk er wel goed over na dat je hierdoor wel afhankelijk blijft van elkaar. Heb je tijdens je scheiding behoefte aan de begeleiding van zowel een scheidingsexpert als een hypotheekadviseur? Bij NetjesScheiden kan dat! Bekijk hier onze dienst ‘Wonen en Scheiden‘.

 

Waarom zou je het huis op beider naam laten staan?

Vaak heeft deze beslissing een financiële grondslag. Zodra je besloten hebt om te gaan scheiden en je hebt gezamenlijk een koopwoning is de eerste stap om de woning te laten taxeren. Een taxateur komt dan langs om de vrije verkoopwaarde van het huis te bepalen. Dit is de huidige waarde van het huis als hij nu verkocht zou worden. Als je die verkoopwaarde weet, kun je een beter besluit nemen wat je met het huis gaat doen.

Als één van jullie in het huis wil blijven wonen en het huis op zijn of haar naam wil laten zetten zal deze partner de ander moeten uitkopen. Omdat jullie beide recht hebben op de helft van de waarde van het huis moet de partner die blijft wonen de helft van een mogelijke overwaarde uitkeren aan de vertrekkende partner. Deze overwaarde is de vrije verkoopwaarde met daarvan afgetrokken de resterende hypotheekschuld. Als juist de hypotheekschuld hoger is dan de getaxeerde vrije verkoopwaarde is er sprake van een restschuld. Dan moet juist de vertrekkende partner de helft van deze restschuld betalen aan de partner die in het huis blijft wonen.

Het kan lastig zijn om hierin de goede keuze te maken. Als geen van jullie beiden een grote som beschikbaar geld heeft, zal je op een andere manier één van de partners uit moeten kopen. Hiervoor kun je terecht bij een financieel adviseur. NetjesScheiden heeft een team van financieel adviseurs die jou graag helpt bij de situatie rondom scheiden en wonen.

Als het financieel lastig haalbaar is om één van de partners de ander uit te laten kopen, kun je ervoor kiezen om tijdelijk de woning op de naam van jullie beiden te laten staan. Zo hoef je niet te kijken naar een andere financiering en kun je voorlopig de huidige hypotheek aanhouden.

 

Wat moet ik niet vergeten bij deze keuze?

Omdat je nog gezamenlijk eigenaar bent van een huis blijf je afhankelijk van elkaar. Na de scheiding moet je dus wel contact kunnen houden met je ex-partner omdat je daar in de toekomst waarschijnlijk belangrijke keuzes mee moet maken over het huis. Het is dan ook verstandig om tijdens de scheiding al duidelijke afspraken op papier te zetten, zodat je iets hebt waar je op terug kan vallen.

Vooral afspraken over betalingen zijn gebruikelijk in deze situatie. Zo kun je met elkaar afspreken wie de hypotheekrente gaat betalen, wie overige kosten als onderhoud betaalt en hoe lang de woning gezamenlijk eigendom blijft. Daarnaast kun je ook afspreken wat er gebeurt als één van de partners het huis graag wil verkopen of de waarde wil verdelen en welke waarde gehanteerd wordt bij een eventuele verdeling. Er zijn ook consequenties verbonden aan het gezamenlijk eigenaar blijven van de woning. Zo zal kan de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar de helft van de hypotheekrente als aftrekpost opvoeren bij de inkomstenbelasting. Na twee jaar mag alleen de eigenaar die ook nog in het huis woont, gebruik maken van het belastingvoordeel. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? NetjesScheiden helpt je graag verder en kijkt mee naar jouw woonsituatie.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.