Echtscheidingsconvenant

Wanneer jij en je partner gaan scheiden, zullen er allerlei afspraken gemaakt moeten worden over bijvoorbeeld gezamenlijke bezittingen, eventuele kinderen en alimentatie. Je kunt er voor kiezen deze afspraken vast te laten leggen in een echtscheidingsconvenant. Dit is een schriftelijke document waarin je alle afspraken opneemt die komen kijken bij een echtscheiding. Als er uit het huwelijk kinderen zijn voortgekomen die op moment van scheiden nog minderjarig zijn, zal er ook een ouderschapsplan worden meegenomen in het echtscheidingsconvenant. Hierin worden alle afspraken met betrekking tot de opvoeding en verzorging van jullie kinderen verwerkt.

Jij en jouw (ex)-partner maken deze afspraken die worden verwerkt in dit echtscheidingsconvenant. Als je jouw scheiding online regelt via NetjesScheiden, zit er een convenant in het pakket en wordt deze gemaakt door deskundigen. Alle afspraken in het document liggen dan vast. Wanneer jouw ex-partner dan bijvoorbeeld weigert alimentatie te betalen, kun je een deurwaarder inschakelen. Als je er voor kiest geen echtscheidingsconvenant op te stellen en zelf een document met afspraken te maken, kun je dat document niet laten vastleggen door een rechter.

 

Wie mag een echtscheidingsconvenant opstellen?

Dit document kun je zelf opstellen, maar het is erg gebruikelijk dat een advocaat dit voor jou en je ex-partner doet, aangezien er in ieder geval een echtscheidingsadvocaat bij betrokken zal moeten worden. Alleen een advocaat kan namelijk de scheiding uiteindelijk aanvragen bij de rechtbank.

Het is echter niet nodig om zelf een advocaat in te schakelen. NetjesScheiden kan namelijk alles voor jou regelen op het gebied van scheiden en wonen. Dit zal de kosten voor het inschakelen van een advocaat besparen.

Als laatste optie kun je er voor kiezen om een notaris het echtscheidingsconvenant te laten opstellen. Wanneer je het echtscheidingsconvenant zelf opstelt, zal je alsnog een advocaat het convenant moeten laten opsturen naar de rechtbank.

 

Hoe wordt mijn hypotheek verwerkt in het echtscheidingsconvenant?

In veel gevallen hebben jij en je ex-partner nog een hypotheekschuld openstaan. De afspraken over de lasten van deze hypotheek kun je het echtscheidingsconvenant verwerken. Wanneer jij graag in de woning wil blijven wonen, kun je jouw ex-partner uitkopen. Wil je ex-partner er graag blijven wonen, dan kun je zelf uitgekocht worden. Met de afspraken die jij en je ex-partner hierover hebben gemaakt moet de hypotheekverstrekker vervolgens akkoord gaan.

Afhankelijk van de waarde van je woning en de hypotheek hierop, wordt er iemand uitgekocht of wordt de schuld gedeeld. Als de woning meer waard is dan de hypotheek, betaalt de blijvende partner het verschil aan de vertrekkende partner. Wanneer de woning minder waard is dan de hypotheek, betaalt de vertrekkende partner de helft van de schuld.

Indien jij en jouw ex-partner hier andere afspraken over maken, verwerk je deze ook in het echtscheidingsconvenant. NetjesScheiden helpt je graag bij de woonsituatie.

 

Het echtscheidingsconvenant bij een nieuwe hypotheek

Wanneer je een hypotheek bij een bank wilt aanvragen, zijn er meerdere documenten die je verplicht moeten opleveren. Op basis van deze documenten zal een hypotheek adviseur berekenen hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen. NetjesScheiden kan je in deze situatie helpen doordat wij een team aan adviseurs hebben. Wanneer je in het verleden gescheiden bent, vraagt de bank nog een aantal aanvullende documenten op.

 

Alimentatie

Of je alimentatie moet betalen of juist ontvangt, heeft invloed op de hoogte van het bedrag dat je kan lenen voor je huis. Hierbij kan ook de duur, van het ontvangen of betalen, van alimentatie invloed hebben. Zo is het bijvoorbeeld zo dat wanneer je voor 1 juli 1994 bent gescheiden, je levenslang alimentatie betaalt of ontvangt, als hier geen andere afspraken over zijn gemaakt. Als je in de periode tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020 gescheiden bent, duurt alimentatie maximaal 12 jaar. Sinds 1 januari 2020 betaal of ontvang je maximaal 5 jaar alimentatie. Hier kunnen nog uitzonderingen voor gelden, waardoor alimentatie langer betaald moet worden.

De alimentatie die jij ontvangt of afdraagt, kan onderverdeeld worden in partneralimentatie en kinderalimentatie. Wanneer je partneralimentatie ontvangt, kan dit een positief effect hebben op de jouw maximale hypotheek. Banken beschouwen dit alleen niet als een heel betrouwbaar inkomen. In de meeste gevallen ontvang je partneralimentatie namelijk maar voor een bepaalde periode. Bovendien kan het zijn dat je ex-partner de alimentatie door omstandigheden niet meer kan betalen. Als je partneralimentatie moet betalen aan je ex-partner, gaat dit namelijk van je inkomen af en kan dit ten koste gaan van je maximale hypotheek.

In tegenstelling tot partneralimentatie, heeft ontvangen kinderalimentatie geen invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen en wordt dit ook niet gezien als inkomen. Ook wanneer je kinderalimentatie moet afdragen, gaat dit niet ten koste van de hypotheek die je kunt krijgen.

De afspraken die gemaakt zijn over alimentatie zijn verwerkt in het echtscheidingsconvenant. Deze zal je daarom ook altijd moeten inleveren wanneer je een hypotheek aan wil vragen. Ook kan jouw hypotheekadviseur in het echtscheidingsconvenant afspraken over overige vermogens en schulden inzien. Deze zullen namelijk ook van invloed zijn op jouw maximale hypotheek. NetjesScheiden kan je met deze vragen over een hypotheek.

Scheiden met koophuis?

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.