Hoe kan ik onze hypotheek op één naam zetten bij een scheiding?
Hypotheek overzetten op één naam bij scheiding? Onze experts helpen je verder.
Als je gaat scheiden blijf je meestal niet samen in jullie huis wonen. Een mogelijkheid is om samen jullie huis te verkopen en apart op zoek gaan naar een nieuw huis. Maar als je baan of de school van je kinderen dicht in de buurt van jullie huis is, dan kan het handig zijn dat één van jullie in jullie huis blijft wonen. Als jullie samen een hypotheek hebben op jullie huis moet moet de hypotheek overgedragen worden naar één persoon, maar hoe zet je jullie hypotheek op één naam?
Hoe zet je de hypotheek op één naam?
Als je de hypotheek op jouw naam wil zetten na een scheiding, moet je een aantal stappen ondernemen. Eerst moet je de recente waarde van je huis bepalen. Aan de hand van de waardebepaling van jullie huis kan jij je ex-partner uitkopen. Vervolgens is het handig om samen met je ex-partner afspraken op papier te zetten over het overnemen van de hypotheek. Daarna kun je bijvoorbeeld bij een bank aanvragen om de hypotheek op één naam te zetten. De bank zal dan kijken naar de gemaakte afspraken en of jij in staat bent om de hypotheek over te nemen.
Ondersteuning bij scheiding en woning
Met de ‘Wonen en Scheiden‘ dienst van NetjesScheiden word je in het scheidingstraject begeleid door een hypotheekadviseur en een scheidingsexpert. Ideaal voor als je gaat scheiden en jullie samen een koophuis hebben.
Het bepalen van de waarde van je huis
Om je ex-partner uit te kopen moet je de recente waarde weten van je huis. Je kan hier de meest recente WOZ-waarde van het huis voor gebruiken. Het is echter verstandiger om een specialist je huis te laten waarderen om een exacte waarde te krijgen voor jullie huis. Dit is belangrijk om te weten voor een bepaalde over- of onderwaarde van jullie huis bij een eventuele verkoop. In het geval van een overwaarde is jouw ex-partner je namelijk geld verschuldigd. Daarnaast is het nog belangrijk om te weten wat jullie eigen inleg van het huis is.
Als je jullie de waarde van jullie huis weten is het handig om de overgebleven hypotheekschuld op te vragen.
Berekenen overwaarde of onderwaarde
Als je weet wat de overgebleven hypotheekschuld is, dan kun je berekenen of er bij jullie huis sprake is van een over- of onderwaarde. In het geval van een onderwaarde verkoop je jullie huis voor een lagere prijs dan de overgebleven hypotheekschuld. Het tegenovergestelde is het geval bij een overwaarde van jullie huis. Op basis van de over- of onderwaarde weet je wat het bedrag is waarvoor jij je partner uit moet kopen.
De rol van eigen inleg in de waarde van het huis
Vervolgens is het nog belangrijk om te weten of jullie een eigen inleg in het huis hebben. Je ex-partner is je namelijk nog geld verschuldigd als jij meer geld hebt ingelegd bij het kopen van jullie huis. Het is makkelijk om te berekenen wat jij moet betalen of ontvangen. Het verschil van de eigen inleg gedeeld door de helft, is het te betalen of te ontvangen bedrag. In het geval dat jij 5.000 euro hebt ingelegd en je ex-partner 1.000 euro, dan is jouw ex-partner je 2.000 euro verschuldigd. Het verschil tussen wat jullie hebben ingelegd is namelijk 4.000 euro en de helft daarvan is het verschuldigde bedrag.
Afspraken over het uitkopen van je ex-partner
Hoe maak je afspraken voor het uitkopen van je ex-partner?Als je de hoogte weet van het bedrag waar jij je ex-partner voor uit moet kopen, dan zijn er twee scenario’s. Als jullie getrouwd zijn moeten jullie de afspraken vastleggen bij de notaris. Op het moment dat de rechter het vonnis over jullie echtscheiding uitspreekt wordt deze afspraak rechtsgeldig. Dit kan voordelig zijn als jouw ex-partner zich niet houdt aan de gemaakte afspraken.
Wanneer jullie niet getrouwd zijn is het niet van noodzakelijk om de afspraken vast te leggen bij de notaris. Desondanks is het wel raadzaam om dit toch te doen. Hierdoor zijn de gemaakte afspraken namelijk rechtsgeldig en daardoor moet je ex-partner zich aan de afspraken houden.
Hoe zet je de hypotheek op één naam?
Als je precies weet wat de hoogte is van het bedrag waarvoor jij je partner uit moet kopen en jullie hebben daarvoor afspraken gemaakt, dan kunnen jullie de hypotheek op één naam zetten. Maar hoe zet je de hypotheek op één naam? Als jullie getrouwd zijn moeten jullie het echtscheidingsconvenant aan de bank geven. In het geval dat jullie niet getrouwd zijn kunnen jullie zelf een overeenkomst opstellen en deze aan de bank geven. De bank oordeelt dan of je instaat en of jij je ex-partner kan uitkopen en de hypotheek kunt dragen.
Scheiden met koophuis?
Gaan jullie scheiden en hebben jullie een koophuis?
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.