5 tips om de band tussen jou en je kind te versterken

door | 28 mrt, 2023 | Actueel

Elk jaar wachten moslims wereldwijd op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan als start van de ramadan. Vanaf woensdag 22 maart 2023 tot donderdag 20 2023 april is het in Nederland zover. Tijdens de ramadan is het doel om spiritueel en mentaal te groeien. Ook krijg je tijdens deze tijd een sterke band met Allah. 

 

Ondanks dat je misschien geen moslim bent en/of niet mee doet aan de ramadan, is het goed om de volgende les eruit te halen: sta deze periode extra stil bij het geven van aandacht aan deze mensen die jij belangrijk vindt. Dit kan gaan over je kennissen, vrienden of familie. In deze blog lees je de 5 belangrijkste tips om de band tussen jou en je kind te versterken. 

 

Wat is aandacht geven? 

Werken, het huishouden doen en je kinderen opvoeden. Heb je als alleenstaande ouder het gevoel hebben alle ballen hoog te moeten houden? Het is belangrijk om je kind in je drukke leven van een alleenstaande ouder niet te vergeten en voldoende aandacht te geven. Dit betekent dat je niet met meerdere dingen bezig bent. Je kind moet kunnen zien en voelen  dat je écht aanwezig bent en niet denkt aan je werk of aan de taken van die dag. Door goed te luisteren naar je kind kom je erachter wat er door zijn of haar hoofd heengaat. Jij kunt als ouder ook ontdekken wat je kind nodig heeft om te kunnen groeien. 

 

Waarom is de band tussen ouder en kind zo belangrijk?

Door een goede band op te bouwen met je kind, voelt je kind zich vertrouwd en veilig in jouw omgeving. Als kinderen zich veilig bij je voelen, worden zij vaak actiever. Omdat je kind een goede band met jou heeft weten op te bouwen, lukt het vaker ook beter met andere kinderen en later ook bijvoorbeeld binnen zijn of haar eigen gezin, vriendschappen en partners. 

 

6 tips om de band tussen jou en je kind sterker te maken

 

Reageren met gevoel 

Langzaam leert je kind de wereld kennen en begrijpen. Verplaats je als ouder in de vraag, het gevoel en de gedachten van je kind. Gebeurt er iets wat je kind spannend vindt? Dan kun je hierop reageren. Door te reageren met gevoel, voelt je kind zich bij jou veilig. 

 

Kleine groep die oppast

Een kleine en vaste groep opvoeders dat niet te vaak wisselt, is belangrijk voor je kind. Het liefst bestaat deze kleine groep opvoeders uit mensen die dagelijks contact hebben met je kind. Zonder vastigheid en rust wordt het opbouwen van een band steeds moeilijker. 

 

Wisselen tussen ouder/opvoeder

Ben je gescheiden en alleenstaande ouder? Dan is het fijn als een kleine groep opvoeders zo nu en dan zorgt voor je kind. Op deze momenten kun jij goed voor jezelf zorgen en even je handen vrij hebben. Als je je kind bij de andere ouder brengt of bij een oppas is het goed om in het begin nog even te blijven. Zo help je je kind wennen aan de nieuwe situatie. 

 

Luisteren naar je kind 

Zeker als je net gescheiden bent van je ex-partner is het belangrijk dat je goed luistert naar wat je kind wilt. De nieuwe (woon)situatie en de nieuwe rol van papa en mama kan zorgen voor nieuwe gevoelens. Probeer je kind zoveel mogelijk te helpen bij het wennen aan de nieuwe situatie door rust en regelmaat te bieden en een luisterend oor. 

 

Vraag om hulp 

Heb je het gevoel er niet voor je kind te kunnen zijn? Om hulp vragen is niet erg. Vraag bijvoorbeeld je kennis, familie of vrienden om hulp. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen door zo nu en dan op te passen, zodat je tijd voor jezelf hebt. Ook wanneer je het moeilijk vindt om als alleenstaande ouder je kind op te voegen, is om hulp vragen een goed idee. Probeer bijvoorbeeld eens online te zoeken naar een alleenstaande ouder die door eenzelfde periode gaat als jij. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en ben je benieuwd hoe een scheidingsproces eruit ziet? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie samen niet tot goede afspraken of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.