De 5 belangrijkste tips voor de alleenstaande ouder

door | 21 mrt, 2023 | Actueel

Op 21 maart 2023 is het – naast de officiële start van de lente – ook de Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder. In 2022 zijn er in Nederland bijna 600 duizend eenoudergezinnen. Dit komt neer op ongeveer 23% van de gezinnen. Als alleenstaande ouder kan het zwaar voor je zijn niet terug te kunnen vallen op je partner. Goed voor jezelf zorgen is dan ook belangrijk. Lees in deze blog de belangrijkste tips voor de alleenstaande ouder. 

 

 

#1 Cijfer jezelf niet weg 

Je kinderen op de eerste plek zetten en jezelf wegcijferen is voor de hand liggend, maar zeker niet verstandig. Je kinderen hebben jouw hulp nodig. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Hoe je dit het beste kunt doen? Maak tijd voor jezelf en ga met vriendinnen of kennissen wat leuks doen, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning. 

 

#2 Je bent niet alleen 

Vind je het moeilijk om als alleenstaande ouder je problemen te delen met vrienden of familie? In Nederland zijn er bijna 600 duizend alleenstaande ouders. Vaak lopen zij tegen dezelfde problemen aan. Kijk eens of je steun kunt vinden bij andere alleenstaande ouders. Ook online zijn er verschillende online platforms waar je alleenstaande ouders kunt leren kennen. 

 

#3 Vraag hulp

Heb je het als alleenstaande ouder even moeilijk? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Vrienden, familie en kennissen die je in kunt schakelen als je bijvoorbeeld wat tijd voor jezelf wil, is erg handig. Maar ook als je ergens mee zit is het niet erg om hulp vragen. Je moet vaak alleen even over een drempel heen stappen. 

 

#4 Ga slim om met je geld 

Alleenstaande ouder zijn is niet alleen zwaar voor jezelf, maar ook voor je portemonnee. Ga daarom slim met je geld om. Heb je jonge kinderen? Dan is het handig om te besparen op kleding. Hoe je dit doet? Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of op Vinted. Of ruil eens speelgoed van jouw kinderen met die van iemand anders. 

 

#5 Fijne momenten met elkaar 

Je kinderen blij willen maken met nieuwe spullen is niet zo belangrijk als samen mooie herinneringen maken. Het zijn de fijne momenten met elkaar die je kinderen zullen onthouden. Bak samen koekjes, maak een fijne wandeling met elkaar, ga een weekend weg of stuur elke maand een brief naar elkaar die jullie aan elkaar voorlezen. Wees creatief en onthoud: fijne momenten maken met elkaar hoeft niet duur te zijn. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en ben je benieuwd hoe een scheidingsproces eruit ziet? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie samen niet tot goede afspraken of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.3

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.3

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.