Gescheiden samenwonen: hoe zit dat

door | 12 mrt, 2024 | Actueel

Heb je besloten om te gaan scheiden van je partner? Bij elke scheiding gelden er andere belangen en wensen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je wel uit elkaar wilt gaan, maar het moeilijk vindt om jullie woning of partner definitief te verlaten. Is dit het geval, dan kan je ervoor kiezen om gescheiden samen te wonen. Soms komt het ook voor dat het geen eigen keuze is om samen te blijven wonen na een scheiding, maar de woningmarkt zorgt voor deze situatie. Lees in dit meer over gescheiden samenwonen. 

 

Wanneer kies je ervoor om samen te blijven wonen?

Is de scheiding officieel, maar twijfel jij of jullie beiden over de keuze? Vaak zie je dat er in dit geval ervoor wordt gekozen om zo lang mogelijk samen te blijven wonen. Het gaat hierbij om partners die nog goed contact met elkaar hebben en niet te maken hebben met een vechtscheiding. Ook kan het zijn dat ouders besluiten dat het beter is voor de kinderen om in hetzelfde huis te blijven wonen. Nog steeds is er in Nederland sprake van een groot tekort aan woningen. In dit geval is gescheiden samenwonen geen eigen keuze. 

 

Wat als je gescheiden blijft samenwonen?

Tijdens de scheiding maken de meeste stellen afspraken over wie er in de huur- of koopwoning mag blijven wonen. Door gescheiden bij elkaar te blijven wonen hoeft hier nog geen duidelijk besluit over te komen. Het is belangrijk om te weten dat je nog steeds toeslagpartners bent voor de Belasting in dit geval. Ook als je gescheiden bent. Dit betekent dat je in de meeste gevallen minder recht hebt op verschillende toeslagen. Het besluit om gescheiden samen te blijven wonen heeft de grootste gevolgen als de één (een stuk) meer of minder verdiend dan de ander. 

 

Tips voor als je op zoek wilt gaan naar een eigen woning 

Ben je zoekende naar een eigen woning nadat je van je partner gescheiden bent? Dit kan een lastige taak zijn. Wij hebben daarom onze belangrijkste tips voor je opgesomd. 

 

Tip #1: Aanvragen van een urgentieverklaring 

In bepaalde situaties is het mogelijk om voorrang te krijgen op een sociale huurwoning. Dit is meestal het geval bij medische redenen of als je niet lang kunt wachten op een nieuwe woning, zoals bij het hebben van kinderen. Het is dan mogelijk om een urgentieverklaring aan te vragen. De gemeente waar je woont bepaalt of je deze verklaring krijgt. 

 

Tip #2: Breng je financiële situatie in kaart 

Om erachter te komen of je wel of niet in je koop- of huurwoning kunt blijven wonen is het belangrijk om een overzicht te hebben van je huidige financiële situatie. Zet alle inkomsten en uitgaven op een rij.

 

Tip #3: Kom meer te weten over parenthouses 

Is gescheiden samenwonen met je ex-partner voor jou geen optie en heb je kinderen? Dan kan je in aanmerking komen voor de speciale parenthouses. Een voorbeeld is die in Amersfoort. Deze stichting heeft diverse woningen gekocht waar je als gescheiden ouder maximaal een jaar mag wonen. In ruil hiervoor betaal je elke maand een bepaald bedrag aan huur. 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden . Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt, is een mediator een goede stap. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.