Hoe werkt het overnemen van de hypotheek zonder uitkopen?

door | 6 nov, 2023 | Actueel

Ga je scheiden van je partner, dan zullen er veel veranderingen zijn. Zo zal je bijvoorbeeld moeten kiezen of je in je huis blijft wonen of op zoek gaat naar een andere woning. Hebben jullie samen een huis gekocht, dan kunnen jullie ervoor kiezen om het huis te koop te zetten of dat een van jullie hier blijft wonen. Kies je dit laatste, dan kan je de hypotheek overnemen zonder de ander uit te kopen. In dit artikel lees je hier alles over. 

 

Wat wordt er bedoeld met hypotheek overnemen zonder uitkopen?

Neem je de hypotheek over zonder je partner uit te kopen, dan ben jij 100% verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Je betaalt dus geen bedrag aan je partner die een eigen woning heeft. Hiervoor kan worden gekozen als je partner genoeg vermogen heeft of als er andere afspraken worden gemaakt. Over het algemeen komt dit bijna niet voor omdat het grote gevolgen kan hebben voor de portemonnee van de ander. Kies je voor het overnemen van de hypotheek zonder uitkopen? Zorg er dan voor dat jij en je partner de rechten en verantwoordelijkheden zwart op wit laten zetten. 

 

Zo werkt het

De hypotheek overnemen zonder je partner uit te kopen wordt ook hypotheekoversluiting genoemd. Het eerste wat je moet doen om dit te regelen is de mogelijkheden in kaart te brengen. Dit doe je door de hypotheekovereenkomst te lezen en contact op te nemen met de verstrekker van de hypotheek. Hierna kijk je wat je eigen vermogen is. Kijk hierbij naar je inkomen, uitgaven en kredietgeschiedenis. Het is belangrijk om zeker te weten dat je de kosten voor de hypotheek alleen kunt betalen. 

 

Lukt het jou om dit te doen, dan is de derde stap akkoord vragen bij de bank van je hypotheek. Voor deze aanvraag heb je verschillende documenten nodig als bewijs. Krijg je een ja te horen van de verstrekker, dan wordt er een contract opgesteld waarin staat dat jij de persoon bent die de koopwoning betaalt. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden zijn er speciale ‘wonen en scheiden’ pakketten Hierbij word je niet alleen geholpen door eenscheidingsexpert, maar ook door de hypotheekadviseur. 

Heb je vragen over welk pakket het beste bij jou past? Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.