Ik voel mij depressief na mijn scheiding: wat nu?

door | 31 okt, 2023 | Actueel

Als je gaat scheiden is het heel normaal dat je te maken krijgt met allerlei gevoelens. Je kunt voor een langere tijd niet lekker in je vel zitten. De één pakt na een aantal weken zijn of haar leven weer op, terwijl de ander blijft hangen in sombere gevoelens. Merk je dat je rusteloos of somber bent, met een lager zelfbeeld rondloopt en last hebt van concentratieproblemen? Dan kan je te maken hebben met een depressie. Lees in dit artikel wat een depressie is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

 

Wat houdt een depressie in?

Iedereen heeft wel eens een sombere of treurige dag. Zeker na een scheiding is het normaal dat je te maken hebt met deze gevoelens. Dit betekent niet meteen dat je depressief bent. Als je je voor een langere periode ongelukkig voelt, geen zin meer hebt om (leuke) dingen te ondernemen en geen interesse meer hebt in anderen, kan het zijn dat je te maken hebt met een depressie. Je kunt hier thuis, in je vrije tijd en op je werk veel last van hebben. Als je last hebt van depressieve gevoelens is het belangrijk dat je dit serieus neemt. Vraag je huisarts om hulp om met het verdriet om te gaan. 

 

Deze 3 tips helpen je bij depressieve gevoelens na je scheiding

Zit je in een depressie, dan is het lastig om je weer goed te gaan voelen. Hieronder lees je de 3 belangrijkste tips bij sombere en depressieve gevoelens na de scheiding van je partner.

 

#1 Praat erover 

Vaak wordt gedacht dat je depressieve gevoelens vanzelf zullen stoppen. Toch is dit niet altijd het geval. Je hoeft je niet te schamen voor het verdriet na je scheiding. Praat erover met je vrienden, familie of een expert. Iemand die je goed kent, kan je helpen herinneren aan de leuke dingen aan jou en in je leven. Deze kan je zelf misschien verloren zijn in een heftige tijd als een scheiding. 

#2 Zorg voor voldoende beweging 

Als je last hebt van sombere gevoelens, wil je het liefst thuis en stil blijven zitten. Toch is het in deze tijd juist heel belangrijk dat je de deur uitgaat en gaat bewegen. Ga bijvoorbeeld een stuk lopen in een mooie omgeving bij jou in de buurt, spring op je fiets of breng een bezoek aan de sportschool. Bij het sporten komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat je je fijner gaat voelen. 

 

#3 Maak tijd voor dingen die je leuk vindt om te doen 

Zorg voor voldoende afleiding door dingen te doen die je leuk vindt. Pak bijvoorbeeld weer je hobby op, richt je huis opnieuw in, ga zitten voor een goed boek of spreek af met vrienden of familie. Let wel op dat je niet veel alcohol gaat drinken of drugs gaat gebruiken. Deze middelen kunnen voor een verstorende werking zorgen op je hersenen. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.