Is een latrelatie iets voor mij?
Gesloten relatie, open relatie, langeafstandsrelatie, lat relatie zijn allemaal voorbeelden van verschillende soorten relaties met elk zijn voordelen en nadelen. In dit artikel lees je wat een latrelatie precies inhoudt en wat de voordelen en nadelen zijn.
Wat is een latrelatie?
Van de volwassen Nederlanders heeft ongeveer 7 procent een latrelatie. Lat is de afkorting voor living-apart-together. Dit betekent dat je wel een vaste relatie hebt met je partner, maar niet samenwoont. Er zijn ook getrouwde stellen met kinderen die een latrelatie hebben. Bij deze vorm van relatie ben je niet gebonden aan elkaar door de wet – behalve als je getrouwd bent – of met een gedeelde hypotheek voor jullie huis. Dit kan een keuze zijn of een situatie voor een korte tijd.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je niet samenwoont met je partner. Jongeren vinden bijvoorbeeld samenwonen te snel, willen vrijheid voelen of hebben slechte ervaringen met samenwonen. Hoe vaak je elkaar ziet, bepalen jullie samen. Hier zijn bij een latrelatie geen vaste regels voor.
Wat zijn de voordelen van deze vorm van een relatie?
Het grootste voordeel aan een latrelatie is dat je voor jezelf kunt blijven zorgen, zonder je veel te hoeven aanpassen aan je partner. Je hebt meer tijd alleen dan als je samenwoont. Daarnaast heb je bij een latrelatie vaak meer zin om elkaar te zien en maak je echt tijd voor elkaar vrij. Als je graag tijd voor jezelf wilt hebben, maar toch samen wilt zijn is deze vorm van relatie iets voor jou.
Zijn er ook nadelen aan het hebben van een latrelatie?
Het voordeel van alleen kunnen zijn, is meteen ook een nadeel. Je kan bij een latrelatie vluchten naar je eigen huis waardoor je elkaar minder goed leert kennen. Als jullie allebei het druk hebben met werken Ook kan je jezelf alleen voelen als je maar op afspraak samen bent. Dit is vaak het geval als jij óf je partner een latrelatie wilt, maar de ander graag wilt samenwonen.
Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en ben je benieuwd hoe een scheidingsproces eruit ziet? NetjesScheiden helpt je volledig online. Komen jullie samen niet tot goede afspraken of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator.
Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.