Wanneer krijg je subsidie bij een scheiding?

door | 16 mei, 2023 | Actueel

Sinds de jaren 90 schommelt het aantal huwelijken dat eindigt in een scheiding rond de 10 per duizend stellen. Bij een scheiding komen er naast zorgen ook kosten bij kijken. De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat als je wilt scheiden, je ook kan scheiden. Voor wie is de subsidie bij een scheiding bedoeld? Zit er verschil in het bedrag dat je krijgt als je kinderen hebt en als je geen kinderen hebt? En wat is de goedkoopste manier van scheiden? Je leest de antwoorden op deze vragen in dit artikel. 

 

Voor wie is de subsidie bedoeld? 

Of je wel of niet een subsidie krijgt van de overheid, hangt onder andere af van je salaris. Er wordt gekeken naar je eigen inkomen en die van je ex-partner. Het kan dus zo zijn dat alleen jij of alleen je ex-partner aan de voorwaarden voldoet. Of je subsidie krijgt, hangt af van je verzamelinkomen van 2 jaar geleden. Vraag je subsidie aan in 2023? Dan wordt er gekeken naar je salaris van 2021. Als je inkomen wordt berekend, wordt de overwaarde van je koophuis niet meegenomen. Wel wordt er gekeken naar je spaargeld. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan €31.340. Daarnaast moet het bedrag wat overblijft na de scheiding, bijvoorbeeld door verkoop van een huis,  lager zijn dan €16.874.

 

Hoeveel geld krijg je als je gaat scheiden met kinderen?

Heb je samen met je ex-partner kinderen onder de 18 jaar oud, die op jouw woonadres staan ingeschreven en verdien je niet meer dan € 29.600? Dan is je eigen bijdrage € 59,-. Is je salaris hoger dan €29.601, maar minder dan € 42.400,-? Dan is je eigen bijdrage €117,-. Als je meer verdient dan €42.400 krijg je geen subsidie. 

 

Hoe zit dat als je geen kinderen hebt? 

Als je geen kinderen hebt samen met je ex-partner dan is je eigen bijdrage € 59,- als je salaris minder is dan  € 21.300,- Bij een salaris hoger dan  € 21.301, maar lager dan  € 30.000,- dan is je eigen bijdrage € 117,-. Wanneer je meer geld verdiend dan € 30.000 dan voldoe je niet aan de voorwaarden om subsidie te krijgen. 

 

Wat is de goedkoopste manier van scheiden?

Als je besluit om te gaan scheiden van je partner, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om online te scheiden, met hulp van een mediator of met een advocaat. Van deze 3 keuzes is online scheiden het goedkoopst en het snelst, vanaf 296 euro per persoon. Je kunt voor deze mogelijkheid kiezen als je goed afspraken kunt maken met je ex-partner. De afspraken die je maakt zetten jullie samen op papier. De scheiding wordt snel geregeld zonder dat je de deur uit hoeft!

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.