4 financiële tips voor vrouwen na een scheiding

door | 5 mrt, 2024 | Actueel

8 maart is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het verschil tussen man en vrouw. Nog steeds komt het voor dat mannen bijvoorbeeld een hoger salaris hebben dan vrouwen in dezelfde functie. Ook als het gaat om scheiden komt de vrouw er bij heterostellen vaak financieel slechter uit dan de man. Ben je van plan om te gaan scheiden en wil je hulp bij het maken van afspraken over de verdeling van jullie financiën? In dit artikel lees je de 4 belangrijkste tips om als vrouw niet de grootste financiële klap te krijgen. 

 

Tip #1: Vraag de bank om informatie over leningen

Naast de fysieke spullen die moeten worden verdeeld bij een scheiding, zoals de meubels en woning, moeten ook de financiële verplichtingen worden verdeeld. Denk hierbij aan verzekeringen of leningen bij de bank die met elkaar is afgesloten. Bij een lening ben je in sommige gevallen allebei hoofdelijk aansprakelijk. Ga je scheiden, dan stopt deze aansprakelijkheid niet direct. Ook niet als er sprake is van een echtscheidingsovereenkomst. Om niet voor verrassingen te komen is het belangrijk om de bank te informeren of het mogelijk is om de lening in twee aparte leningen te laten splitsen.

 

Tip #2: Maak goede afspraken over de hoogte van kinderalimentatie

Heb je samen met je ex-partner een kind of kinderen die jonger zijn dan 21 jaar oud? Dan is de kinderalimentatie een belangrijk onderdeel van de financiële afspraken die moeten worden gemaakt. Zowel de vader als de moeder hebben allebei een onderhoudsplicht tot je kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Tot het zover is moet er kinderalimentatie betaald worden. Hoe hoog dit bedrag is, bepalen jullie zelf. Het komt vaak voor dat er over dit onderwerp ruzie ontstaat. Lukt het jullie niet om tot goede afspraken te komen? Vraag dan hulp van een mediator om de scheiding zonder ruzie te regelen. 

 

Tip #3: Stel een nieuwe begroting op 

Het is logisch dat je financiële situatie veranderd na een scheiding. Het is daarom ook aan te raden om een overzicht te maken van het geld wat er binnenkomt en eruit gaat. Je hebt misschien minder te besteden, maar je uitgaven kunnen ook zijn gedaald door een kleiner huishouden. Het kan zijn dat je in je nieuwe financiële situatie recht hebt op bepaalde toeslagen en regelingen. Of dit het geval is, kan je controleren via de Nibud-tool BerekenUwRecht

 

Tip #4: Denk na over het afsluiten van een levens- en invaliditeitsverzekering

Raakt je ex-partner invalide of is er sprake van een plotselinge dood? Dan kan deze situatie leiden tot een verlies van (partner en kinder)alimentatie, kinderbijslag, collegegeld of andere betalingen om de echtscheiding netjes af te ronden. Sluit je een levens- en invaliditeitsverzekering af, dan gaan de betalingen ‘normaal’ door. Heb je deze verzekeringen afgesloten voordat je ging scheiden? Dan is het goed om hier samen met je ex-partner nog naar te kijken en als het nodig is te wijzigen. 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.