De voor- en nadelen van fiscaal partnerschap

door | 11 jul, 2023 | Actueel

Als je fiscale partners bent, kan je samen de inkomstenbelasting doen bij de Belasting. Ben je getrouwd of geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan ben je ook meteen fiscaal partner van elkaar. Maar ook als je niet getrouwd bent, kan je ervoor kiezen op fiscaal partner te worden. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan en hoe zit dat als je uit elkaar gaat? Je leest het in dit artikel. 

 

 

Wat is fiscaal partnerschap precies?

Heb je met je partner een kind, heeft één van jullie het kind van de ander erkend, ben je samen eigenaar van jullie woning en wonen jullie hier? Dit zijn voorbeelden van situaties wanneer je kunt kiezen om fiscale partners te worden. Je kunt als fiscale partners samen aangifte doen bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de inkomstenbelasting. De inkomsten van jullie samen en de aftrekposten mogen jullie delen. Hoe deze verdeling er precies uitziet, kan bepalen hoeveel belasting en premie je moet betalen of terug krijgt van de Belastingdienst. Jullie zijn samen vrij om te verdelen hoe jullie dit zelf willen, als het totaal maar uitkomt op 100%. 

 

 

Wat zijn de voordelen van deze manier van partnerschap?

Het kan de moeite waard zijn om fiscale partners te worden. In sommige gevallen kan je tot meer dan €1.000 minder aan inkomstenbelasting hoeven te betalen. De belangrijkste redenen om te kiezen voor fiscaal partnerschap hebben wij voor je op een rij gezet:

  • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij je fiscale partner. Hieronder vallen bijvoorbeeld giften, studiekosten en betaalde partneralimentatie
  • Als je samen aangifte doet bij de Belasting krijg je soms meer of hogere heffingskorting
  • In de meeste situaties betaal je minder belasting over de inkomsten van jullie samen
  • Fiscale partners kunnen in meer gevallen profiteren van de aanslaggrens

 

 

En welke nadelen zijn er?

In sommige situaties betaal je, met een fiscale partner, minder aan de Belastingdienst. Toch zijn er ook een aantal nadelen aan fiscaal partnerschap. Zo kunnen bijvoorbeeld sommige aftrekposten lager uitvallen met een fiscale partner. Je kunt sommige aftrekposten zelfs 100% mislopen. Daarnaast is de hypotheekrente aftrekken alleen mogelijk bij 1 huis. Als jullie allebei een koopwoning hebben, kan fiscaal partnerschap dus zorgen voor minder voordelen. 

 

Hoe zit dat als je gaat scheiden?

Ga je scheiden van je (fiscale) partner? Het fiscale partnerschap stopt zodra het verzoek om te scheiden of het verzoek om geen geregistreerde partners meer te zijn, wordt ingediend. Ook stoppen de voordelen van fiscale partners als je niet meer samenwoont met je ex-partner. Jullie kunnen er samen voor kiezen om nog één keer samen de aangifte voor inkomstenbelasting te doen. Kies je hiervoor, dan kun je in sommige gevallen nog de inkomsten van jullie samen en de aftrekposten van dat jaar op een goede manier verdelen. Wel is het belangrijk dat jullie allebei een handtekening zetten bij de aangifte. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.