Hoe zorg je dat er geen gedoe komt bij het verdelen van geld bij een scheiding?

door | 9 mei, 2023 | Actueel

1 op de 3 stellen regelt samen de geldzaken. In de meeste gevallen wordt al het geld samen op één hoop gegooid. Deze hoop is de gezamenlijke rekening, waarmee alle rekeningen worden betaald. Als je besluit om te gaan scheiden, dan moeten bezittingen en schulden worden verdeeld. Hoe de verdeling van jullie geld er precies uit gaat zien, hangt af van je huwelijk. Als je alleen een gedeelde rekening hebt samen met je partner, kan het behoorlijk misgaan. In dit artikel lees je meer over een gezamenlijke rekening en scheiden. 

 

Wat je voor je huwelijk had, blijft van jou 

Wie voor 2018 in het huwelijksbootje stapte of een geregistreerd partnerschap aanging, trouwde standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen (en schulden) voor de helft van jou zijn en de andere helft van je partner. Sinds 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap. Dit betekent dat wat je voor je huwelijk had, van jou blijft. Deze regel is hetzelfde voor als je schulden hebt. Alles wat je tijdens jullie huwelijk op weet te bouwen, is van jullie samen. 

 

Zorg dat er geen gedoe is over geld bij je scheiding

De afspraken lijken bij een beperkte gemeenschap duidelijk te zijn. Toch is het alleen makkelijk als je alles bijhoudt wie waar zijn of haar geld aan uitgeeft. Als je niks opschrijft over je geldzaken, kan het als je gaat scheiden een moeilijk verhaal worden. Wil je geen gedoe over geld als je gaat scheiden? Wij geven je de belangrijkste tips. 

 

#1 Houd naast een rekening samen ook een eigen rekening 

40% van alle stellen hebben alleen een rekening van hun samen. Kopen jullie allebei veel of zijn jullie samen goed in sparen? Dan is een rekening van jullie samen een minder groot probleem. Als jij en je partner allebei anders geld uitgeven, is een eigen rekening een goed advies. 

 

#2 Praat minimaal 1 keer per maand over jullie geld 

Meer dan een kwart van de stellen praat niet graag over hun geld. Zeker als je partner anders omgaat met geld dan jij, is het een moeilijk onderwerp. Als je vanaf het begin van je relatie goede afspraken maakt met je partner, heb je minder ruzie over geld. Als je veel ruzie maakt met je partner, maak je voor een lange tijd adrenaline aan. Je lichaam kan zich niet meer goed ontspannen en je kunt minder hebben van je partner. Zorg dat het niet zo ver komt door minimaal 1 keer per maand over jullie geld te praten.  

 

#3 Maak goede afspraken over je geld 

Door samen met je partner goede afspraken te maken over geld is er minder ruzie. Ook zorg je dat er geen gedoe is over geld bij je scheiding. Vertel elkaar hoe je denkt over geld, wat je per maand uitgeeft en wat er binnenkomt, wie wat betaalt en hoeveel jullie willen sparen om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of om een huis te kunnen kopen. Kies een goed moment om dit gesprek samen te voeren. Begin je gesprek eerst met de dingen die goed gaan. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Wel is het belangrijk dat je goede afspraken kunt maken samen met je ex-partner. Lukt dit jullie niet? Bekijk dan eens de mogelijkheden om te scheiden met hulp van een mediator. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.