Veelgestelde vragen en antwoorden over de alleenstaande ouder

door | 19 mrt, 2024 | Actueel

Op 21 maart 2024 is het de Dag van De Alleenstaande Ouder. In 2023 zijn er in Nederland meer dan 610 duizend eenoudergezinnen. Dit komt neer op zo’n 23% van alle gezinnen. In de meeste gevallen gaat het om een alleenstaande moeder die zorg draagt voor het kind of de kinderen. Op deze dag wordt er extra stilgestaan bij de taken, verantwoordelijkheden en rechten van een alleenstaande ouder. Lees in dit artikel de veelgestelde vragen en antwoorden over alleenstaande ouderschap. 

 

Wanneer ben je alleenstaande ouder? 

In de wet staat dat je alleenstaande ouder bent als je de volledige zorg hebt voor je kind of kinderen en er geen gezamenlijke huishouding is. Dit kan door bijvoorbeeld een scheiding zijn of door het overlijden van je partner. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die bewust kiezen om alleen zorg te dragen voor hun kind. 

 

Hoe zit het met extra verhoging op het kindgebonden budget? 

Als je kinderen hebt met een leeftijd tot 18 jaar oud krijg je vanuit de overheid een bijdrage. Dit wordt kindgebonden budget genoemd. Hoeveel dit is, hangt af van je salaris, het aantal kinderen en de leeftijd van je kind of kinderen. Dit bedrag kan hoger worden als je recht hebt op alleenstaande ouderkop. In 2024 is deze extra toeslag maximaal 3.480 euro per jaar. 

 

Welke extra financiële ondersteuning via fondsen zijn er?

Als je als alleenstaande ouder minder geld te besteden hebt, kan je ook extra ondersteuning krijgen. Dit komt voor het grote deel vanuit fondsen. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij het betalen van contributie voor sportclubs, een fiets, warme jas voor de winter of een (klein) cadeautje voor Sinterklaas. Vaak kan je dit regelen bij een jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener of sociaal wijkteam.

 

Waarom is goed voor jezelf zorgen zo belangrijk als je alleenstaande ouder bent?

Als alleenstaande ouder kan je niet terugvallen op je partner als je bijvoorbeeld ziek bent. Uitvallen is niet mogelijk en daarom is voor jezelf zorgen juist zo belangrijk. Het belangrijkste is om te beseffen dat je niet alles tegelijk kunt. Rusten als je lichaam dat aangeeft is eigenlijk nét te laat. Probeer de alarmsignalen voor te zijn en plan voor jezelf elke dag een moment in om even niks te doen. Ga bijvoorbeeld op de bank liggen of beginnen aan een goed boek. 

 

Aan wie kan je hulp vragen voor oppas of ondersteuning?

Er wordt niet voor niks gezegd: it talkes a village to raise a child. Merk je dat je omhoog zit of heb je het zelf even moeilijk? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, schoonouders, familie, goede vrienden, buren en kennissen. Gaat je kind of kinderen naar school? Dan is het ook goed om ouders van schoolvriendjes of vriendinnetjes te vragen. Zo bouw je ook een netwerk op buiten je vaste kring. 

 

Heb je zelf behoefte aan het delen van ervaringen of advies van andere alleenstaande ouders? Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden te vinden online. Zoek maar eens naar fora, Facebookgroepen en websites. Er zijn hier veel alleenstaande ouders die om advies vragen of op leuke uitjes gaan samen met de kinderen. 

 

Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden . Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. Zeker als je samen met je ex-partner kinderen hebt, is een mediator een goede stap.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.